NECMETTÄ°N ERBAKAN ÃœNÄ°VERSÄ°TESÄ° TIP FAKÃœLTESÄ° HASTANESÄ°  ||   ENG TR

Kan Bağışı

Donör: Kan bağışı yapan kişi.

Yaş: 18 - 65 yaşları arasında olan her sağlıklı kişi kan verebilir.

Sıklık: Erkekler,en sık 2 ayda bir; kadınlar ise, en sık 3 ayda bir olmak üzere ve yılda toplam 4 üniteyi geçmemek koşuluyla kan verebilirler.

Vücut Ağırlığı: 50 kg'ın üzerinde olan herkes kan bağışı yapabilir.

Miktar: Bağışlanan kan standart olarak 450 mL'dir. Ä°nsan vücudunda toplam 5000-6000 mL kan olduÄŸu düşünülürse, bu miktar, toplam kan hacminin sadece % 7,5-9' u kadardır.Kan bağışını takiben, eksilen sıvı hacmi, damar dışındaki sıvının, damar içine geçmesiyle saatler içerisinde karşılanır. Hücrelerin yenilenmesi süreci ise, 2 ay kadardır. Düzenli aralıklarla yapılan kan bağışının saÄŸlık açısından herhangi bir sakıncası olmadığı gibi, aksine bir çok yararı mevcuttur.

Anemi: Kansızlık, elbetteki kan bağışı için engeldir. Günlük yaÅŸamın olaÄŸan sayılabilecek ve çoÄŸunlukla psikolojik kaynaklı olan halsizlik, bitkinlik gibi durumlar, anemi olarak algılanmamalıdır. Anemi tanısı, kan testleriyle yapılmaktadır. Kan bağışı için kriter hemoglobin deÄŸeridir..

Saklama: Kanın saklanma süresi, torba içindeki antikoagülan solüsyonun niteliÄŸine baÄŸlıdır. Bugün kullanılmakta olan torbalarda bu süre 35-42 gündür.Bu süre, kanın tüketimi için fazlasıyla yeterli bir depolama süresidir.

Sterilite: Kan torbaları, tek kullanımlık ve steril olarak imal edilmektedir. Bu sebeple, kan bağışı sırasında donöre herhangi bir hastalık bulaÅŸtırılması söz konusu deÄŸildir.

Yan Etki: Kan bağışının, kilo aldırma, zayıflatma, halsiz bırakma, kaşıntı ve bağımlılık gibi yan etkileri yoktur. Ä°laç Kullanımı: Almış olduÄŸunuz ilaçlar, kanınıza geçmektedir. Bu ilaçlardan bazıları kan bağışı yapmaya engel teÅŸkil eder.Kan bağışından önce, eÄŸer saÄŸlığınız açısından mecbur deÄŸilseniz, ilaç almayınız. Almak durumundaysanız, kan verip veremeyeceÄŸinizi kan merkezi doktorlarına danışabilinir.