NECMETTÄ°N ERBAKAN ÃœNÄ°VERSÄ°TESÄ° TIP FAKÃœLTESÄ° HASTANESÄ°  ||   ENG TR

Neü Meram Tıp Fakültesi Hastanesinde Peş Peşe 2 Nakil Birden


Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesinde, beyin ölümü gerçekleşen kişinin bağışlanan organları 4 çocuk annesi 63 yaşındaki Dilber Oral ve 2 çocuk annesi 48 yaşındaki Ayşe Toy’a umut oldu. Oral’a karaciğer, Toy’a da böbrek, 10 saat süren ameliyatlarla peş peşe nakledildi.

Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Tevfik Küçükkartallar, Türkiye'de çoğunluğu kronik böbrek yetmezliği olan binlerce hastanın organ nakli beklediğini söyledi.

Yaklaşık 15 gün önce Isparta'da hayatını kaybeden 40 yaşında bir erkeğin böbrek ve karaciğerinin bağışlandığını anlatan Küçükkartallar, "63 yaşındaki hastamıza karaciğeri, yaklaşık 20 yıldır böbrek yetmezliği yaşayan 48 yaşındaki hastamıza da sağ böbreği naklettik. İki hastamız da gayet iyi. Hastalarımızı birkaç gün içinde evlerine göndermeyi planlıyoruz." diye konuştu.

Ameliyatların titizlikle yapıldığını belirten Küçükkartallar, "Her organın, nakledilinceye kadar bekleme süresi farklıdır. Öncelikle karaciğeri nakletmemiz gerekiyordu. Ekip olarak hazırlandık ve öncelikle karaciğer ameliyatını yaptık. Karaciğer hastamız yoğun bakıma alındıktan sonra böbrek nakli ameliyatına başladık. Ekip olarak 2 ameliyatı arka arkaya yaptık. Ameliyatlar beşer saat sürdü." ifadelerini kullandı.