NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ  ||   ENG TR

Hem Şarkı Söylüyor Hem Hastalarını Tedavi Ediyor


Doktor Atakan Tekinalp, müzikle tedavi alanında yüksek lisans dersleri veriyor. 60’a yakın bestesi olan Tekinalp, “Müzik yüzyıllardır destek tedavisi olarak kullanılıyor. Müzik sağlığa faydalıdır” dedi.
Hastanemiz Hematoloji bölümünde Öğretim Üyesi olan Dr. Atakan Tekinalp, doktorluk mesleğinin yanında müzikle de uğraşıyor. Müzik tedavi alanında yüksek lisans dersleri de veren Tekinalp, müziğin insan sağlığına fayda sağladığını, sanatın da bir tedavi yöntemi olduğunu söylüyor. Tekinal, “Ülkemizde, Avrupa'nın pek çok ülkesinde ve Amerika'da müzik terapi özellikle psikiyatrik hastalıkların tedavisinde, Alzheimer gibi nörolojik hastalıkların tedavisinde, otistik çocukların zihinsel ve kas gücü kazanımlarını artırmalarında destek tedavisi olarak kullanılıyor. Müzik bir nevi aracılık yapıyor” dedi. Müzikle 5-6 yaşlarında tanışan Tekinalp, ayrıca Konya Musiki Derneği'nin de başkanlığını yürütüyor.

PROJEMİZİN GELİRİ ÖĞRENCİLERE GİDECEK
Beş yıl önce ‘O Ses Türkiye' ses yarışması ve ‘Hekimler Söylüyor' albüm serisinin ikincisinde yer aldığını ifade eden Dr. Atakan Tekinalp, şöyle konuştu: “Ülkemizin farklı şehirlerinden müziğe gönül vermiş 55 meslektaşım ile bu çalışmayı gerçekleştirdik. Çalışmada değerli sanatçılarımız Melihat Gülses, Nazire Savran, Göksel Baktagir ve Selçuk Murat Kızılateş bizlere destek verdiler. Bu projenin en önemli özelliği, gelirinin Türk Eğitim Vakfı (TEV) aracılığıyla hekim adayı kız öğrencilerin eğitimine aktarılacak olmasıdır. Müzik dışında, akademisyenle birlikte şiir kitabı da yayımladık.”

ÇOCUKLAR KÜÇÜK YAŞLARDAN İTİBAREN SANATLA OLMALI
Ailelerin çocuklarını küçük yaşlardan itibaren sanatsal faaliyetlere yönlendirmesi tavsiyesinde bulunan Dr. Atakan Tekinalp şunları söyledi: “Sanatın her dalı güzeldir, insanı ve toplumu yansıtır. O nedenle kişisel ve toplumsal gelişim için insanların çocukluk yaşlarından itibaren sanatsal etkinliklere yönlendirilmesi gerekir. Özellikle çocuk yaşlardaki yönlendirmeler, varsa yeteneğin ortaya çıkmasına ve ilerlemesine neden olacaktır. Çünkü siz doğduğunuzda var olan sanat ruhu, hangi yaşta, hangi meslekte olursanız olun sizinle yaşıyor. Bu noktada anne ve babaların yaklaşımı çok önemli. Ben ailemin desteği ve yatkınlığı nedeniyle şanslıyım diyebilirim.”

MOTİVE EDER
Tekinalp, “Müziğe zaman ayırmak, dinlemek, söylemek ve üretmek beni rahatlatıyor. Meram Tıp Fakültesi Sağlık İçin Çal projesini gerçekleştirdik. Bu yıl mezun edeceğimiz öğrencilerimizden Dr. Şaban Kadir Köleli'nin gayreti ve benim koordinatörlüğümü iki türkü okuyup klip haline getirdik. Özellikle son bir yıldır pandemi nedeniyle meslektaşlarımın ve tüm sağlık çalışanlarının ne denli zor şartlar altında, hayatları pahasına çalıştığını görüyorum. Böyle zamanlarda sanatın dünyasına gidilmeli” dedi.