Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp UAM
Anasayfa
GELENEKSEL VE TAMAMLAYICI TIP NEDİR?
“Geleneksel ve tamamlayıcı tıp” fiziksel ve ruhsal hastalıklardan korunma, bunlara tanı koyma, iyileştirme veya tedavi etmenin yanında sağlığın iyi sürdürülmesinde de kullanılan, farklı kültürlere özgü teori, inanç ve tecrübelere dayalı, izahı yapılabilen veya yapılamayan bilgi, beceri ve uygulamaların bütünüdür. Batı tıbbını destekleyici ve tamamlayıcı yöntemlerdir.
GELENEKSEL VE TAMAMLAYICI TIP YÖNTEMLERİ NELERDİR?
Usulsüz ve bilgisizce yapılan uygulamaların önüne geçmek amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından 27 Ekim 2014 tarihinde bu yöntemlerle ilgili yönetmelik resmi gazetede yayınlanmıştır. Bu yönetmeliğe göre bakanlık tarafından yalnızca hekimlere ve sadece kendi alanında uygulama yapmak üzere diş hekimlerine yetki verilmiştir.
Hekimler ve diş hekimleri her bir kurs için belirlenen süre ve düzenlenen eğitim programları ile alacakları eğitimlerle sertifika almaları halinde bu tedavi yöntemlerini uygulayabileceklerdir.
Bu yönetmelik kapsamında hekimler ve diş hekimlerine eğitimi verilmeye başlanan alanlar aşağıda verilmiştir:
- Fitoterapi (Bitkilerle Tedavi)
- Akupunktur
- Kupa Terapi
- Sülük Tedavisi
- Hipnoz
- Ozon Terapi
- Mezoterapi
- Apiterapi
- Proloterapi
- Osteopati
- Refleksoloji
- Homeopati
- Kayropraktik
- Larva Uygulaması
- Müzik Terapi
GELENEKSEL VE TAMAMLAYICI TIP YÖNTEMLERİ'NDEN HERHANGİ BİRİNİ YAPTIRMAYA GİTTİĞİNİZ BİR MERKEZDE DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER
1. Uygulama yaptıracağınız yerin bakanlık tarafından verilmiş izin belgesinin olup olmadığına dikkat etmelisiniz.
2. Uygulamayı yapacak kişinin hekim/diş hekimi olduğundan emin olmalısınız.
3. Uygulamayı yapacak hekimin uygulama ile ilgili bakanlık tarafından imzalanıp onaylanmış sertifikasının olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Uygulamanızı sadece bakanlık tarafından onaylanmış sertifikası olan hekimlere yaptırmalısınız.
4. Diş hekimleri yalnızca kendi alanlarında bu uygulamaları gerçekleştirebilirler. Diş hekiminin alanına girmeyen tıbbi sorunlarınız için yalnızca tıp doktorlarına uygulama yaptırmalısınız.
5. Uygulamayı dişiniz için diş hekimine yaptırmak istiyorsanız maddede belirtilen yerlerde uygulama yaptırmalısınız.
MADDE 9 –(2) Diş hekimliği uygulama ve araştırma merkezlerinde, diş hastanelerinde ve ağız ve diş sağlığı merkezleri ile diş polikliniklerinde sadece diş hekimliği alanında uygulama yapılabilir.
6. Uygulama yaptırmak için gittiğinizde mutlaka size yapılacak işlem hakkında bilgi veren ve sizin onay verdiğinize dair imzanızı gerektiren onam belgesini okuyup imzalamalısınız.